Ze hoeven Van Lennep in Petersburg niet te lezen

Lang leve het Stadsarchief van Amsterdam, waar je ook op zondagmiddag kunt werken, althans aan gedigitaliseerde archieven. Vandaag vond ik er een brief van Hendrik Conscience aan Jacob van Lennep uit 1849. Conscience is benaderd door de archivaris van de Keizerlijke Academie van Wetenschappen van St. Petersburg, met de vraag of Conscience hem misschien kan helpen aan een handschrift van de befaamde Nederlandse schrijver J. van Lennep. Conscience stuurt het verzoek door aan ‘Holland’s uitmuntenden romanschrijver’. Van Lennep schrijft achterop de brief van Conscience dit versje:

 

Wat drommel kunnen, om mijn naam

 

In Petersburg de lieden geven?

 

Geen sterv’ling toch is daar bekwaam

 

Te lezen wat ik heb geschreven.

 

Of Jacob van Lennep dit versje opgestuurd heeft naar St. Petersburg? Ik ga aan het Nederlands Instituut daar vragen of ze eens in de Keizerlijke Academische Archieven willen kijken.

Tags:,

Over maritamathijsen

Als emeritus hoogleraar ben ik verbonden aan de Universiteit van Amsterdam. Zie voor mijn publicaties op de website van de universiteit. Colleges geef ik nog in het buitenland, gastcolleges voor mijn eigen Universiteit en voor de Illustere School (HOVO UvA). Januari 2018 verscheen mijn biografie van Jacob van Lennep. Hij werd zeer goed ontvangen en genomineerd voor de Biografieprijs en de Geschiedenisprijs. In 2021 kwam uit: L. De lezer van de 19de eeuw. Ook dat is heel goed ontvangen. Nu werk ik aan een biografie van Betje Wolff.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: