Jeceb ven Lennep schreef een legende met elleen ee’s

In 1841 gaf Jacob van Lennep voor vrienden een legende uit waarin hij alleen maar de klinker e(e) gebruikt: De e-legende. Het verhaal gaat zo: een adellijk weeskind wordt verdreven van haar erfgoed, een herder voorspelt haar dat ze weer in ere hersteld zal worden en dat gebeurt ook. Ik citeer een paar ee-zinnen: ‘De herder heeft gezwegen en wenkt Berthe verder te trekken. Ze heeft hem begeven. Steeds beklemmen vrees en wee het herte der weeze. Weer zeven weken zwerft ze verder en verder, en wenscht te sterven.’ De jonge schrijver J.A. Alberdingk Thijm stuurde vervolgens een brief aan Van Lennep waarin hij de klinker e(e) helemaal niet gebruikt, want Van Lennep heeft die bij wijze van spreken opgesoupeerd: ‘Wat laat Brit of Italiaan zich voorstaan op hun rijkdom, op hun macht in woord- of stijlvorming! Holland lacht in hun grootspraak. […] Wat vokaal toch in hun spraak drukt al uit wat door hart of hoofd kan ontwaard zijn, zoo als sints kort in Hollands taal van L.nn.p ons dit toont?’ Zelfs in de adressering van de brief vermijdt hij de e: hij stuurt de brief naar Mr. J. van L.nn.p.

Het ging hier om een spelletje tussen taalgekken: in dezelfde tijd schreef de hoogleraar J. Bosscha de A-Saga en de predikant Des Amorie van der Hoeven de O-sprook. In 1879 zijn ze samen uitgegeven.

a-saga

Advertenties

About maritamathijsen

Als emeritus hoogleraar ben ik verbonden aan de Universiteit van Amsterdam. Zie voor mijn publicaties op de website van de universiteit. In 2017 voltooi ik de biografie van Jacob van Lennep, die op 16 januari 2018 verschijnt, in het jaar dat Van Lennep 150 jaar dood is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: