Uw zoon hoort tot de stoutste drinkers

Ver Huelldronkenstudenten

De vader van Jacob van Lennep was de Amsterdamse hoogleraar David Jacob van Lennep. Toen zijn zoon in Leiden studeerde vertrouwde hij de vlerk niet erg. In 1823 opperde die het plan een paar maanden op voetreis te gaan door Nederland, met een vriend. Papa besloot maar eens informatie over de Leidse gewoonten van zijn zoon in te winnen bij een collega en vriend, Joan Melchior Kemper, verbonden als hoogleraar natuur-, staats- en volkenrecht aan de Universiteit van Leiden, en een van de professoren van Van Lennep junior. Kemper had er geen moeite mee eens goed navraag te doen over Ko, zoals Jacob genoemd werd, en hij vond het ook geen probleem alles over te brieven aan Papa de professor. Het is nou niet zo, schrijft Kemper, dat Ko zich door ‘stellige dronkenschap’ prostitueert, maar hij hoort bij een feestje wel erg vaak bij de ‘stoutste drinkers’. Bovendien is hij een gokker, en hij speelt voor meer geld dan nodig is om het gokspel leuk te houden. Maar, zo voegt Kemper eraan toe, dit alles hoort toch ook wel bij de leeftijd en hij meent toch niet dat de zoon echt losbandig is. Wat Van Lennep senior vervolgens met die informatie deed, weet ik niet. In elk geval kreeg Ko wel toestemming om de voetreis met Dirk van Hogendorp te beginnen, maar Dirk stond dan ook bekend als een matige, ordelijke, diepgelovige en saaie kerel.

Advertenties

About maritamathijsen

Als emeritus hoogleraar ben ik verbonden aan de Universiteit van Amsterdam. Zie voor mijn publicaties op de website van de universiteit. In 2017 voltooi ik de biografie van Jacob van Lennep, die op 16 januari 2018 verschijnt, in het jaar dat Van Lennep 150 jaar dood is.

3 responses to “Uw zoon hoort tot de stoutste drinkers”

  1. Anna Krüger says :

    Hoi Marita, hoe kan ik je een fotootje van Sara van Lennep sturen? Het gaat om een geëmailleerd portretje toen ze 7 was. Groet Anna, nazaat

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: