Keetje is in Brussel

KeetjevanOrsoij3Van de moeder van Jacob van Lennep, Keetje van Orsoy, is slechts een vage zwart-wit foto van een portret bekend dat aan een zekere Pelletier wordt toegeschreven. Het is een jonge vrouw die erop afgebeeld staat, een jaar of twintig, met mooi krullend haar, een heel regelmatig gezicht, prachtige wenkbrauwbogen, een zweem van een glimlach en innemende ogen. Toen David Jacob met haar trouwde was ze 22, misschien is het portret wel van die tijd. Van die vage foto viel dus toch wel het een en ander af te leiden. Maar waar is het origineel? Het moest ergens in de omvangrijke familie rondzwerven, maar naspeuringen hadden niets opgeleverd. De verleden jaar overleden Cornelis Joannes de Bruyn Kops, kunsthistoricus bij het Rijksmuseum, getrouwd met een Van Lennep, herinnerde zich dat het ooit boven de sofa bij een tante in Lochem hing, maar hij wist ook niet waar Keetje nu uithing. Wel had hij ooit op een veiling een zakhorloge gezien met een miniatuurtje in kleur en meteen Keetje herkend. Het horloge werd verkocht aan juwelier Simons in Den Haag en is nu spoorloos.

Verleden jaar kwam ik te weten dat er een kinderportretje van Keetje hangt bij een van de nazaten. Een beeldschoon kinderportretje, waarop zo’n kindje te zien is dat je meteen in je armen zou willen sluiten, en er een heel mooi jurkje voor zou willen kopen bij de Bonneterie, als die nog zou bestaan.

Nu was ik gisteren in Brussel op bezoek bij de voorzitter van de Van Lennep Stichting. Hij liet me de biljartkeu van Jacob van Lennep zien, tientallen geschriften van Jacob van Lennep en zo nog allerlei parafernalia die het hart van een biograaf sneller doen kloppen. En toen haalde hij een doos tevoorschijn die hij onlangs via een nalatenschap gekregen had. ‘Ik meen dat er een portret van Keetje bij zit’, zei hij. En haalde een stoffig portret in een gouden lijst uit de doos. Met een vochtig doekje veegden we het glas schoon. Daar was Keetje, nu helder, met haar regelmatig gezicht, haar prachtige wenkbrauwbogen, die zweem van een glimlach en vooral heel mooie ogen. Over de techniek van de plaat ben ik nog niet zeker. Het kan een aquarel, maar ook een litho zijn. De plaat heeft weinig kleur: een bruine kleur in het haar, hele lichte strepen in haar jurk. Voor de techniek moet ik een specialist raadplegen, en het portret uit de lijst halen. Het mag van de voorzitter…

Keetje is maar 38 jaar oud geworden. Ze leed aan toevallen en in een daarvan is ze gebleven. Jacob was toen 14 jaar, zijn zusje 9. Er zijn zeer aangrijpende brieven bewaard gebleven uit die tijd. Daarover een andere keer. Ik ben nu te blij haar in Brussel gevonden te hebben. De foto hierboven is maar een amateurkiekje met spiegelingen: ik beloof u een mooie foto als Keetje uit het glas komt. Doornroosje of Sneeuwwitje: ze zal wakker gekust worden.

CorneliaChristinavanOrsoycollectieGerard4

Advertenties

About maritamathijsen

Als emeritus hoogleraar ben ik verbonden aan de Universiteit van Amsterdam. Zie voor mijn publicaties op de website van de universiteit. In 2017 voltooi ik de biografie van Jacob van Lennep, die op 16 januari 2018 verschijnt, in het jaar dat Van Lennep 150 jaar dood is.

6 responses to “Keetje is in Brussel”

 1. Jenny Reynaerts says :

  Ha Marita,

  Wat een mooie vondst! Mocht je het portretje in Amsterdam hebben, of een HR foto, kom er dan eens mee naar de villa of stuur de foto naar me op, dan kijken wij graag mee naar de techniek.
  Hartelijke groet, Jenny Reynaerts

 2. Henk Slabbekoorn says :

  Die juwelier Simons in Den Haag intrigeert mij. Volgens mijn een paar jaar geleden overleden echtgenote was haar familie op een of andere manier gekoppeld aan Jacob van Lennep. Een van haar tantes was gehuwd met A. Simons, een huisschilder in Den Haag/Scheveningen. Als het te verkopen horloge bekend was als een vroeger eigendom van van Lennep zou het me niet eens verbazen als hhij geprobeerd zou hebben het in zijn bezit te krijgen.

 3. Alfred van Lennep says :

  Dat portret van Jacob’s moeder, Keetje van Orsoy hangt boven mijn bureau in Marlborough en is dus nog niet verloren. Hartelijke groet ,Alfred van Lennep

  • maritamathijsen says :

   Nu ben ik benieuwd naar dit portret, beste Alfred. Kun je er een snelle foto van maken en die opsturen (mathijsen@uva.nl), zodat ik het verschil weet tussen de Brusselse en de Marlboroughse Keetje? Als Keetje bij jou in kleur is, zou ik natuurlijk graag een professionele foto van begeren! Hertelijke groet Marita

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: