Een pechvogel zonder weerga

AlewijnsbruidMiddCour Tussen brieven aan Jacob van Lennep vond ik een uitnodiging in het Frans voor het bruiloftsdiner van jonkheer Dirk Backer Alewijn, die op 28 april zou trouwen met jonkvrouwe Anna de Graeff, beide jongelui uit de hoogste Amsterdamse kringen. Dirk was een goede studievriend van Jacob, die net als hij letterlijk en figuurlijk het onderste uit de kan haalde in zijn jonge jaren. In een brief uit 1823 aan Jacob schrijft hij afstand te willen nemen van zijn vroegere ‘beestagtige lusten’ en ‘schandelijkste wellustigheid’, die allemaal te wijten waren aan ‘krachteloosheid van geest’. Hij promoveerde op 15 maart 1824. Jacob schreef een nogal clichématig vers achterin zijn proefschrift, waarin hij hem een nette toekomst toewenst:

Moog’ na ’s levens wisselingen, U het zalig huwlijkslot

Kalme en stille dagen schenken, rijk in ongestoord genot:

En U, bij een’ teedre gade, bij een lief en dierbaar kroost,

Elke zegening doen smaken, die den sterveling vertroost.

28 april brak aan, en het aanstaande echtpaar stapte in een slede op de Keizersgracht, op weg naar het diner. Sledes waren koetsen die geen wielen hadden maar als een slede door paarden voortgetrokken werden over de onverharde Amsterdamse straten. Bij de Leidsegracht werd een vracht omhoog gehesen aan de bekende Amsterdamse hijsbalken.  Op het moment dat de slede passeerde brak de voorgevel af en stortte op de koets. De koetsier en de bruid kwamen om, en Dirk Alewijn werd levensgevaarlijk gewond. Het gezelschap dat zat te wachten op de komst van bruid en bruidegom wachtte tevergeefs. Van de consternatie die het bericht veroorzaakte heb ik geen beschrijving, maar men kan zich die makkelijk verbeelden. Over het noodlottige ongeval verschenen in de hele landelijke pers berichten. Van Lennep zal zich wel zijn ogen uit zijn kop geschaamd hebben voor zijn luchtige gedicht – hij heeft het later nooit meer ergens gepubliceerd.

Advertenties

About maritamathijsen

Als emeritus hoogleraar ben ik verbonden aan de Universiteit van Amsterdam. Zie voor mijn publicaties op de website van de universiteit. In 2017 voltooi ik de biografie van Jacob van Lennep, die op 16 januari 2018 verschijnt, in het jaar dat Van Lennep 150 jaar dood is.

3 responses to “Een pechvogel zonder weerga”

  1. Tomasso Benderelli says :

    Als Van Lennep nog geen hoofd had, wie dan wel. En waarom zou hij zich in godesnaam geschaamd hebben en bovendien het was toch zeker niet voor publicatie bedoeld.

  2. Dick Welsink says :

    Dag Marita, op 28 april van welk jaar vond dit bizarre ongeluk plaats?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: