Wat ik in 2016 had willen doen

De foto’s inplakken van toen er nog geen digitale camera was. Fotoalbums samenstellen van sinds er wel digitale camera’s zijn en die naar de fotoservice van de HEMA sturen. Broeken passen en wat niet meer past naar de kledingbak van het Leger des Heils brengen. Die lezing over de eerste vrouwelijke gepromoveerden uitwerken en publiceren. Een nieuwe boekenkast laten bouwen en daar de boeken in zetten die nu op stapeltjes in de woonkamer en studeerkamer liggen. De rododendron snoeien. Naar Wight gaan waar Van Lennep geregeld zijn vakantie doorbracht. Het Literatuurmuseum zo ver krijgen dat ze naar Amsterdam verhuizen. Oude e-mails van lieve vrienden uitprinten en in mappen stoppen. Het boek over Van Lennep afmaken. Iemand laten kijken naar de wijnflessen in de kelder en er de flessen uit laten halen die in 2017 leeg moeten. Een nieuwe deurmat kopen. In de zomer naar de opera in Verona gaan. Heel toegankelijke artikelen schrijven over historische romans, de Romantiek, nationalisme, de canon, artikelen die elke student voor zijn plezier zou lezen. De zeven versies van mijn boeken en artikels die ik in de computer opgeslagen heb wissen tot ik de beste overhoud. Het boek over Van Lennep afmaken. Een brief aan Jan Fontijn schrijven dat ik zoveel van hem geleerd heb. Schoenen met hoge hakken die ik toch nooit meer zal dragen wegdoen. Twee olijfboompjes in bakken op het terras voor mijn huis zetten. Zeven gedichten van buiten leren. Goed zoeken naar dat gouden kettinkje van mijn dochter dat kwijt is. Het boek over Van Lennep afmaken. Opiniestuk opsturen naar NRC over de kwijnende Neerlandistiek aan de Nederlandse universiteiten. Een telefoon met apps leren gebruiken. Het boek over Van Lennep afmaken. Een nieuw broodrooster kopen. De vlekken van het hondje op het tapijt in de slaapkamer behandelen. Het boek over Van Lennep afmaken. Een haakwerkje dat mijn moeder een paar maanden voor haar dood begonnen is afhaken. Zorgen dat er altijd champagne in de koelkast ligt. Het boek over Van Lennep afmaken. Het boek over Van Lennep afmaken, afmaken…

Ik had gehoopt aan het eind van 2016 het bouwwerk klaar te hebben, zodat ik in 2017 kon gaan stucken, vloerbedekking leggen, schilderijen ophangen. Noten schrijven dus, samenhang controleren, illustraties uitzoeken. Nee het is niet gelukt. Vier verdiepingen zijn klaar met twintig kamers, de vijfde staat in de steigers en voor de zesde ligt het bouwmateriaal klaar. Ik kan niet beloven dat ik over veertien dagen klaar ben. Maar het komt eraan. Wat ik in 2017 ga doen? Het boek over Van Lennep afmaken.

 

Advertenties

About maritamathijsen

Als emeritus hoogleraar ben ik verbonden aan de Universiteit van Amsterdam. Zie voor mijn publicaties op de website van de universiteit. In 2017 voltooi ik de biografie van Jacob van Lennep, die op 16 januari 2018 verschijnt, in het jaar dat Van Lennep 150 jaar dood is.

14 responses to “Wat ik in 2016 had willen doen”

 1. Jenny Reynaerts says :

  Uit mijn hart gegrepen, deze Nieuwjaarswens!
  Heel veel succes, Marita, en ook zonder Van Lennep een heel mooi 2017!
  Hartelijks, Jenny

 2. Jacques Klöters says :

  Mooi! Gelukkig nieuw jaar!

  Jacques

 3. Pascale says :

  Herkenbaar! Nou ja, voor driekwart. Een brief naar Fontijn en het boek over Van Lennep ontbreken op mijn lijstje. En een deurmat heeft ook niet echt prioriteit. Gelukkig nieuwjaar en al zou het pas in november zijn, ik zie uit naar het boek!

 4. Nelleke says :

  Veel van je voornemens staan ook op mijn lijst. Die champagne in de koelkast ligt er bij mij altijd voor een regenachtige zondagmiddag. Die fleurt daar behoorlijk van op.. Maar alleen jij kunt het boek over Van Lennep afmaken. Ik kijk ernaar uit.
  Al het goede in 2017!
  Nelleke Noordervliet

 5. Inge Verhaar says :

  wat zouden we moeten beginnen zonder goede voornemens! In ieder geval hoop ik dat we een gezond en leergierig en doenerig 2017 hebben en dan komt het vast goed. Inge Verhaar.

 6. Henk Slabbekoorn says :

  Een mooi iets is een gelukkig leven. Al het andere is bijzaak. Zelfs Van Lennep.
  Een heel gelukkig 2017 toegewenst!

  Henk Slabbekoorn

 7. Cor Loijen says :

  Allereerst een mooi, gelukkig ,gezond en inspiratievol 2017. Bij mij is ook het een en ander blijven liggen maar voornemens maak ik allang niet meer. Ze komen bij mij toch lang niet uit. Waar ik wel naar uitkijk is je boek over van Lennep.

 8. Tjakke Schuringa says :

  Mijn voornemen, evenals in 2016, direct de eerste druk kopen van de biografie van Van Lennep van Marita Mathijsen en lezen, lezen, lezen, want dat wordt vast een lekker dik boek mmmmmmm.

 9. Michiel van Diggelen says :

  Hallo mevrouw Mathijsen,

  Ik zie uit naar uw biografie van Van Lennep. Wat weten wij van de negentiende eeuw? Weinig. De periode tot 1850 ligt in relatieve duisternis gehuld en hopelijk kan uw boek een glanzend licht op dit tijdvak werpen. Gelukkig is het afmaken van het boek over Van Lennep de rode draad in uw leven, gezien uw opsomming ‘Wat ik in 2016 had willen doen.’ Het schrijven van een biografie is oneindig ingewikkeld, maar ook heel erg lonend, omdat de biograaf van allen die iets over het onderwerp weten het meeste weet. Als biograaf weet je meer van je ‘onderwerp’ dan van je eigen vader. Wikken en wegen, wegleggen en toch weer opnemen. Nog eens opnieuw een bron bekijken, toch weer afwijzen omdat het niet duidelijk is of het gebaseerd is op feiten of dat het om een losse flodder gaat. Ik weet er alles van, na het schrijven van mijn biografie over Ab Visser (2013)

  Mede door uw vriendelijke woorden betreffende de eerste vijftien pagina’s van mijn historische roman over Hendrik Peter Scholte heb ik moed gevat om door te gaan en het manuscript aan te bieden aan een Utrechtse uitgeverij. In het voorjaar van 2018 zal De exodus van Hendrik Peter Scholte verschijnen.

  Ik wens u veel sterkte en ook plezier bij het afmaken van uw biografie. Ik zie uit naar het resultaat.

  Een goed 2017 gewenst door

  Michiel van Diggelen

  >

 10. jacqueline memerda says :

  dag marita ,
  een overzichtelijk en rustig jaar toegewenst .
  hoe herkenbaar .
  ik ben vandaag met eea , wat bij mij niet af was gestart en geeft mij nu een goed gevoel ; maar hoelang ik het volhoud?
  maar heb me ook aangewend me daar niet meer druk over te maken .

 11. Ernst Lugten says :

  Dag Marita,
  gefeliciteerd met je goede voornemen voor 2017: je boek over van Lennep afmaken.
  Ik kan je helpen het mogelijk te maken.
  Laat mij het stucwerk doen, waar je het over hebt!
  Eén hindernis /excuusje minder….
  Hartelijke groet,
  Ernst Lugten

  • maritamathijsen says :

   Alle hulp is welkom! Ik bedoel met stucwerk vooral de verbindingen tussen de hoofdstukken prettig maken, de rode lijn in de gaten houden, ruwe stukken gladstrijken. Waarmee zou je me kunnen helpen, heb je zelf een idee?
   Dank in elk geval voor het aanbod.

 12. ine zantingh says :

  Eerst de deurmat, dan komt de rest vanzelf! Nou ja, vanzelf……..maar de bedoeling is wel duidelijk denk ik. Heel veel succes en sterkte met uw boek, ik kijk ernaar uit!

 13. Dick Welsink says :

  Een jaar duurt veel te kort…

  Hartelijke groet, Dick

  Dick Welsink
  conservator

  Prins Willem-Alexanderhof 5, 2595 BE Den Haag
  Postbus 90515, 2509 LM Den Haag
  T: 070-333 9601
  M: dick.welsink@stichtingnll.nl
  (let op: nieuw email adres)

  http://www.literatuurmuseum.nl
  http://www.kinderboekenmuseum.nl

  [cid:20161028_LM_animatie_emailfooter_145x72_MRK_v03_7cbf0bc3-420c-4329-9ce7-4c3e14b634d7.gif]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: