Analyse van wat Rutte werkelijk zegt:

Excuus aan mijn volgers: ik ben zo boos over de vooronderstellingen die verborgen zitten in de advertentie die Rutte vandaag in de kranten plaatste dat ik een keer naar deze tijd uitwijk. Als je tot de kern van zijn tekst doordringt staat er dit:

Aan alle mensen met een Nederlands paspoort

We hebben veel geld in Nederland. Toch gedragen mensen zich alsof er armoede is.* Die mensen hebben veel invloed. Terwijl wij mensen met veel geld hard gewerkt hebben voor dat rijke Nederland, zijn die anderen bezig de boel te verstoren. De meesten van ons vinden het prima zoals het is. Maar we hebben zorgen. Iedereen doet niet meer normaal.* Dat heeft u ook wel gemerkt. De mensen gedragen zich asociaal. Ze nemen altijd voorrang in het verkeer. Ze spugen naar conducteurs. Ze gooien afval op straat. Ze maken groepjes. En die treiteren of bedreigen andere mensen. Mishandelen doen ze ook.

 Wij mensen met veel geld die hard werken vinden het wel heel erg dat hier mensen van buiten komen die de boel willen verklooien. Vreemdelingen die zich niet aanpassen.* Die homo’s lastigvallen of meisjes in korte rokjes. Ook maken ze ons uit voor racisten als we daar iets over zeggen. Nou, dan moeten die mensen maar weggaan. Of normaal doen, dat is voorrang geven, niet spugen naar conducteurs, geen afval op straat gooien en geen groepjes maken. Want als je dat niet doet kunnen wij dat niet normaal vinden. Nu begrijp ik wel dat jullie niet allemaal hetzelfde zijn en dat we jullie niet zo maar het land uit kunnen zetten. Dus: pas je nou maar aan en dan kun je blijven.

Want we willen ons eigen land zo houden als het was. Iedereen werkt voor zijn geld en haalt het beste uit zijn leven. Ik zou nergens anders willen wonen dan in Nederland. U wil dat ook, maar dat recht heeft u alleen als u normaal bent.

Vertaling: Marita Mathijsen

 • synoniemen van armzalig: armoedig, ellendig, belabberd
 • Rutte heeft het echt eerst over ‘de meerderheid’ en ‘niemand die meer normaal doet’, alsof ‘niemand’ niet uitsluit dat er nog een andere meerderheid kan bestaan.
 • Rutte gebruikt het woord ‘vreemdeling’ niet, maar omdat hij het heeft over mensen die naar ons land zijn gekomen en omdat hij het heeft over ‘weggaan’, en omdat hij zich richt tot alle Nederlanders, houdt dat in dat hij over vluchtelingen/vreemdelingen praat.
Advertenties

About maritamathijsen

Als emeritus hoogleraar ben ik verbonden aan de Universiteit van Amsterdam. Zie voor mijn publicaties op de website van de universiteit. In 2017 voltooi ik de biografie van Jacob van Lennep, die op 16 januari 2018 verschijnt, in het jaar dat Van Lennep 150 jaar dood is.

8 responses to “Analyse van wat Rutte werkelijk zegt:”

 1. G.A. Elshout says :

  Dag, Marita,

  Ben het zeer met je eens. Schandelijk! Groet,

  Gerard Elshout

 2. Eric Sander says :

  Of daar normaal aan heb gedaan, weet ik niet, maar ik heb me onlangs maar aangemeld bij het Multatuli-genootschap, ter ere van een heel wat belangwekkender spreker dan de huidige “premier van alle Nederlanders” – bijaldien uit onze geliefde 19e eeuw! Ook toen al beklaagden de liberalen zich over de slechte manieren van anderen, en daar schreef Multatuli zeer verhelderdend en in nog immer geldige termen over. Dat moet gy lezen indien gy premier zyt of indien ge iets anders zyt!

 3. Inge Verhaar says :

  Geweldig om zo’n reactie te schrijven, ik ben ook zo kwaad en zo eens met deze reactie. Bedankt Inge

 4. Wieke Meijer says :

  Dank je wel Marita, je slaat de spijker op zijn kop. Het is eigenlijk heel geniepig zoals Rutte het doet: eerst een babbeltje waar (bijna) niemand het mee oneens zal zijn door te doen voorkomen alsof je het over iedereen hebt en dan, pats;een paar alinea’s verder komt onverbloemd de aap uit de mouw.

 5. Anja Kooten Niekerk says :

  Je weet maar nooit

  >

 6. Ingeborg Teunisse says :

  Heel terechte reactie, Marita. Rutte daalt met die brief af tot het afgrijselijke niveau van een Geert Wilders.

 7. Raymond Benders says :

  Dus toch liever activiste. Ik zou maar stoppen met van Lennep, duurt al veel te lang. Dan Stendhal, dat zou andere koek zijn, maar dat is voor een Neerlandica hors concours.

 8. Raymond Benders says :

  Wachten op moderatie lijkt wel erg op censuur.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: