De laatste zin is geschreven

De laatste zin is geschreven. Het boek is af maar nog niet klaar. Ik moet de noten bijwerken en uniformeren, bekijken of er woorden overbodig zijn in de 204.660 die ik nu geschreven heb, lelijke zinnen herschrijven, herhalingen eruit halen, informatie doseren. Archiefstukken en brieven die niet digitaal of fysiek in Amsterdam, Brussel, Antwerpen, Leiden, Leeuwarden, Utrecht of Amsterdam te vinden waren, moet ik nog elders gaan opzoeken en invoegen. Ik moet nog naar Parijs dus!

Is er wellicht iemand onder mijn volgers die me kan helpen hoe te zoeken naar archieven van uitgever Hachette, die weet waar de brieven van schrijver Alexandere Dumas bewaard worden, en of er een archief is van de criticus Xavier Marmier?

Dan nog bibliografie en register. En ik moet nog mijn poot stijfhouden bij de uitgever over de illustraties. De uitgever wil die in een kleurenkaterntje bij elkaar zetten. Ik heb daar een hekel aan. Vroeger was dat nodig, omdat kleur drukken alleen op speciaal papier kon, maar tegenwoordig kan er prachtig in kleur gedrukt worden door het hele boek heen. Zie de historische uitgaven van uitgeverij Vantilt. Ik wil gewoon kleurenillustraties door het hele boek, die verschijnen precies op de plek waar ze de tekst toelichten. En ik wil er veel.

Het boek zal, zoals ik al verklapte, 18 januari 2018 gepresenteerd worden, in het Stadsarchief van Amsterdam (De Bazel), waar dan ook een kleine tentoonstelling over Van Lennep te zien zal zijn, met allerlei uit het rijke familiearchief Van Lennep, dat bewaard wordt in het Stadsarchief. 2018: dan is Van Lennep 150 jaar dood. Van 18 januari kan ik niets moois ter herdenking maken. Dat op die dag in 1963 de twaalfde Elfstedentocht gereden werd, dat het de geboortedag van Montesquieu en Oliver Hardy (de dikke) is en de sterfdag van Margaretha van Parma, kan ik met de fantasierijkste wil ter wereld niet in verband met Van Lennep brengen. En dat hij 18 januari 1831 een brief kreeg uit Den Bosch van zijn zwager Hein Röell en in 1859 een brief aan zijn zoon Willem schreef, lijkt me toch ook niet een herdenking waard. Dus de datum is gewoon gekozen omdat het stadsarchief pas vanaf 18 januari ruimte had voor een tentoonstelling in de prachtige kelder van het gebouw, de schatkamer waar ooit de waardevolle spullen van de Nederlandsche Handelmaatschappij bewaard werden.

En nu nog wat trivialia:

 • op 12 juli 2013 heb ik de eerste gegevens in een speciaal voor de Van Lennep-biografie ontworpen database ingevoerd. Maar dat was nog slechts voorbereiding. Het echte archiefonderzoek begon 7 februari 2014.
 • vandaag, 17 april, staan er 2187 treffers in mijn database.
 • er staan 251 trefwoorden in, zoals ‘zelfkritiek’, ‘waterleiding’, ‘vrijmetselaars’, ‘Ferdinand Huyck’, ‘pornografie’, ‘Betje Tulle’.
 • omvangrijke correspondenties heb ik niet in de database verwerkt maar in word-bestanden. Daarin zijn citaten beter te verwerken dan in database.
 • via Ewoud Sanders, en Henrick en Maurits van Lennep jr. heb ik het dagboek van Maurits van Lennep op het net kunnen zetten: de grootst denkbare roddelkous van zijn tijd en dus een rijke bron voor elke negentiende-eeuw-onderzoeker.
 • in mei 2014 ben ik met dit blog begonnen. Inmiddels heb ik er 76 blogs op gezet. Ik heb 882 volgers. Mijn streven is 1000 – dus verspreiden maar: maritamathijsen.wordpress.com. Het meest bekeken blog was: ‘Wie helpt me aan de moeder van Betje Tulle?’(1223 kijkers; 55 reacties).
 • ik kan mijn Van Lennep-collectie niet meer kwijt in de boekenkast op mijn werkkamer. Voorgisteren nog een prachtige editie van De voornaamste geschiedenissen van Noord-Nederland verteld aan zijne kinderen gekocht, met ingekleurde prenten. Nu moet ik een speciale Van Lennep-boekenkast laten bouwen. Alleen in de logeerkamer is nog een muur vrij.IMG_2104
Advertenties

About maritamathijsen

Als emeritus hoogleraar ben ik verbonden aan de Universiteit van Amsterdam. Zie voor mijn publicaties op de website van de universiteit. In 2017 voltooi ik de biografie van Jacob van Lennep, die op 16 januari 2018 verschijnt, in het jaar dat Van Lennep 150 jaar dood is.

19 responses to “De laatste zin is geschreven”

 1. Sybe Streekstra says :

  Mevrouw, ik heb ook ruimte problemen. Een aantrekkelijke oplossing is de wijnhandelaar. Koop met regelmaat een kist(je) van 12 dan wel 6 flessen en voeg deze samen tot een aantrekkelijk ‘bouwwerk’ voor boeken. Plaats de eerste kist wel op een plak met een viertal zwenkwielen het verplaatsen wordt dan erg eenvoudig.
  Sybe

 2. Peter van Zonneveld says :

  Mooi, Marita! We zijn zeer benieuwd en wensen je veel succes met de laatste fase

 3. Jacques Klöters says :

  Gefeliciteerd Marita!

  O de komende tijd wordt het niet makkelijk. Sommige van die puntjes kosten veel tijd zoals je weet.

  En dan die deadline…

  Ik ben begonnen met het onderzoek naar Wim Kan voor een biografie en reken ook op een jaar of drie.

  Zet m’n gegevens in Excel.

  Ben eigenlijk wel nieuwsgierig hoe jouw database eruit ziet.

  Bestaan er eigenlijk lege databases die je kan overnemen zoals een lege boekenkast?

  Je hebt me heel nieuwsgierig gemaakt naar je boek met al je voorpublicaties.

  Goede groet!

  Jacques Klöters Buitengewoon conservator uitvoerende kunsten en media Universiteit van Amsterdam Bijzondere collecties Oude Turfmarkt 129| 1012 GC Amsterdam E jkltrs@planet.nl

 4. Thera coppens says :

  Wat een opluchting moet dat zijn! Gefeliciteerd, Marita. Maar let op: het heimwee naar speuren, ontdekken, componeren en inpassen ligt al op de loer. Afscheid nemen van je boek kan ook pijnlijk zijn en dan ben je blij als je tijdens lezingen weer over hem kunt spreken. De hoofdfiguren van je biografie gaan nooit meer echt dood. Ze blijven ons als een schaduw volgen.

  Ik ben met hoofdstuk 9 bezig van mijn volgende biografie en voel me opgenomen in andere tijden, Ik heb geen blog aan mijn been om bij te houden en werk me door onthutsende mensenlevens.

  ben heel benieuwd naar van Lennep!

  Deze reactie probeerde ik op je blog te plaatsen maar het lukt me niet zo gauw, ik ben te ongeduldig en ga gauw terug naar de middeleeuwen!

  Dag!

  Thera

  _____

 5. Frans Willemsen says :

  Het boek is klaar maar nog niet af. Gefeliciteerd. En hou je poot stijf wat die illustraties betreft, ik wil als lezer ook dat de illustraties bij de passage staan waar ze bij horen. En hou ook je poot stijf wat het omslag betreft, ik vind jouw keuze vele malen mooier.

 6. Henriette van Lennep says :

  houd vol wat de illustraties betreft! het is veel leuker als de plaatjes daar staan waar de tekst er over gaat. Sterkte met de laatste loodjes!

 7. Marieke says :

  Van harte gefeliciteerd! En doe je lezers een groot plezier: dram door met je illustratie-wensen. Succes met het uitgebreide restwerk!

  Marieke Verburg-de Rijcke (HOVO-volger)

  >

 8. margrietwijnen says :

  Geweldig! Chapeau!
  Veel succes tot, met de finale eindstreep.

  Laatst was ik op bezoek bij zijn graf; zou het wat zijn om actie te voeren om Van Lennep te bevrijden van dat lelijke omhulsel van plexiglas?

 9. Peter Berns says :

  Van harte proficiat Marita! Succes met de laatste loodjes en dan op naar de volgende biografie: die van Peter de Génestet.
  Hartelijke groet van Peter Berns ( achter-achterkleinzoon).

 10. marius engelsman says :

  Succes met de laatste loodjes.

  Marius Engelsman

 11. Marian Roos says :

  Gefeliciteerd, en succes met de laatste loodjes, m.n. je ‘Parijse’ vragen en de illustraties

 12. Ingeborg Teunisse says :

  Hartelijk gefeliciteerd Marita, met het bereiken van deze nieuwe mijlpaal. Naar aanleiding van jouw wens aangaande in het boek op te nemen illustraties in kleur is mijn (onbescheiden) wens altijd dat voetnoten op de betreffende bladzijde worden geplaatst. Veel succes met alle resterende werkzaamheden!

 13. Dick Welsink says :

  Heerlijk, Marita, maar die puntjes op de i zullen zeker nog een paar maanden tijd vergen.
  Wat betreft Dumas: een paar jaar geleden ben ik met Arina op bezoek geweest in het Musée Alexandre Dumas in Villers-Cotterêts, we waren de enige bezoekers. Misschien kunnen ze je daar helpen met het vinden van de verblijfplaats van de correspondentie van Dumas (père et fils). Het museum heeft een website: http://webmuseo.com/ws/musee-dumas/app/report/index.html.
  Ceterum censeo dat de illustraties bij het tekstgedeelte moeten staan waarop ze betrekking hebben.

 14. Klaas de Groot says :

  Geachte mevrouw Mathijsen,
  Allereerst gefeliciteerd met de laatste zin en de zinnen daar voor van de biografie over Jacob van Lennep.
  Ik heb een vraag: In het tweede deel van de biografie van zijn vader D.J. van Lennep schrijft de zoon op p.127 (Amsterdam 1862, Frederik Muller)over de gedenknaald / obelisk op de hoek van de Manpadslaan en de Herenweg in Heemstede. Dat gedenkteken kwam daar in 1817. We zijn dus toe aan een eeuwfeest. De exacte datum van oprichting heb ik nog niet kunnen vinden. Het ligt misschien voor de hand om te denken aan een dag tussen 17 april en 9 juli.
  Bent u iets tegen gekomen over de dag? Er moet toch een presentatie hebben plaatsgevonden.
  Ik ben benieuwd, het ‘Mannenpad’ is een heel mooi pad.

  • maritamathijsen says :

   geachte heer De Groot
   ik heb mijn database op 1817 doorzocht, maar nergens vind ik een vermelding van een festiviteit. Nu heb ik niet alle correspondentie van D.J. van Lennep doorgenomen, dus er kan best nog wat staan in een van zijn brieven uit 1817. In het Stadsarchief Amsterdam zie ik geen speciaal kopje over de gedenknaald. Mogelijk dat er in de kasboeken (SAA PA 238 187) iets te vinden, of in brieven uit 1817. Veel ervan is overigens niet gedigitaliseerd.

   • Klaas de Groot says :

    Hartelijk dank, Mevrouw Mathijsen voor uw antwoord….dat wordt zoeken.
    Sterkte met Jacob van Lennep. Woestduin en het Manpad gebied zijn weer prachtig groen…..met een bollenveld in de verte.

 15. Myriam Gommers says :

  Hartelijk gefeliciteerd.
  Wij zullen straks jouw vertrouwde blog missen!

  • maritamathijsen says :

   Maar Myriam, je kent me toch. Natuurlijk ga ik door, dan niet meer specifiek over Van Lennep, maar over het volgende boek. Overigens: a.s. vrijdag om 4 uur in Arti Amsterdam wordt het 1e exemplaar van de biografie Kloos aan mij uitgereikt. Ik houd er ook een praatje over deze mooie biografie met veel onbekende afbeeldingen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: