Waarde meneer Van Lennep

Vandaag heb ik het boek in handen gekregen dat ik over u geschreven heb. Ik kan u verzekeren dat het er prachtig uitziet. Het is mooi gebonden, het heeft een leeslint en hoewel het 592 pagina’s telt, weegt het maar 941 gram. Dat schitterende portret dat Jan Kruseman van u gemaakt heeft staat op de buitenkant. U gluurt bij wijze van spreken vanuit het boek de wereld binnen. Ik heb meer dan 100 illustraties mogen plaatsen, en die staan er magnifiek in. Tekeningetjes die u gemaakt heeft, portretten van uw ouders, tantes, zus en kinderen, veel Amsterdamse plekjes en natuurlijk briefjes van u. Ik moest erg lachen om een briefje dat u aan uw uitgever Binger schreef toen u drukproeven niet op tijd kreeg: ‘Blad elf! blad 11!! XI!!!’. Zoiets zouden wij nu per email versturen. Ik kon ook een pagina van het handschrift van Multatuli’s Max Havelaar bemachtigen, waarop u met rode inkt correcties aangetekend heeft.

Ik ben er zeker van dat u heel tevreden zult zijn over het uiterlijk. Over de inhoud: tja, meneer Van Lennep, u zult toch wel beseffen dat ik een ander boek heb geschreven dan uw kleinzoon Max in 1909. Dat is echt geen slechte biografie, maar hij heeft wel wat dingen weggelaten die we in 2018, 150 jaar na uw sterfjaar, toch best mogen weten. Uw kleinzoon was ook wel erg geneigd om alles wat u gedaan heeft omhoog te steken. Ikzelf heb me wel gepermitteerd af en toe eens wat kritisch te kijken. Misschien heb ik dat wat te veel gedaan met de ogen van een een-en-twintigste-eeuwer, naar uw zin, maar ik heb toch oprecht geprobeerd me zoveel mogelijk te verplaatsen in de denkwereld van de negentiende-eeuwer. Ik bied u het resultaat aan, met verontschuldigingen als ik misschien wat verkeerde accenten gelegd heb en mogelijk hier en daar wat al te vrijmoedig van uw openhartige privé-brieven en intieme dagboek gebruik gemaakt heb. Ik ben ervan overtuigd dat hedendaagse lezers er u te meer om zullen gaan waarderen als een compleet mens en wellicht daardoor ook eens uw literair werk in handen zullen nemen. Ferdinand Huyck, de Nederlandsche legenden, Klaasje Zevenster, ze mogen toch eigenlijk niet vergeten worden. Maar ik zal al tevreden zijn als er lezers zijn die als ze de biografie uit hebben verzuchten: ‘wat een man! die had ik wel willen leren kennen in het echt. Ik wist niet dat hij zo complex en tegelijkertijd zo fideel in elkaar zat. Dat hij inderdaad een beetje een schavuit was, maar vooral een gedreven idealist. En wat leer je de negentiende eeuw kennen als je over zijn leven leest.’

Met de meeste hoogachting, Marita Mathijsen

P.S. U kijkt waarschijnlijk geen t.v., maar anders zou u a.s. zondag naar VPRO-Boeken kunnen kijken. Zaterdag vertel ik bij de Taalstaat ook over u.

Advertenties

About maritamathijsen

Als emeritus hoogleraar ben ik verbonden aan de Universiteit van Amsterdam. Zie voor mijn publicaties op de website van de universiteit. Colleges geef ik nog in het buitenland en voor de HOVO (VU) en de Illustere School (UvA). Januari 2018 verscheen mijn biografie van Jacob van Lennep. Hij werd zeer goed ontvangen en genomineerd voor de Biografieprijs en de Geschiedenisprijs.

17 responses to “Waarde meneer Van Lennep”

 1. Leonieke Vermeer says :

  Gefeliciteerd Marita! Ik ben erg benieuwd en ga het graag lezen. Het was erg leuk om via je blog op de hoogte te blijven van het schrijfproces. Veel succes met alle optredens de komende weken.

 2. Marie Everard says :

  Het omslag is inderdaad prachtig! Ik heb het boek besteld en ben reuze benieuwd om in het leven van mijn over-over-overgrootvader te duiken!
  Met groet uit de Drôme, Marie Everard

 3. Dorine van Lennep says :

  Ik verheug me op het boek en de presentaties/uitzendingen! Succes ermee.

 4. ignaz matthey says :

  Marita, van harte gefeliciteerd met de verschijning met de verschijning van dit geesteskind. Ik was er graag bij geweest toen je het voor het eerst in handen had. Wat een mooi moment ! Ik voeg me snel bij de kraamvisite want ik ben razend benieuwd naar uiterlijk en inhoud van dat boek waarnaar we zo lang hebben uitgezien.

 5. Dick Welsink says :

  Van harte gefeliciteerd! Ik brand van nieuwsgierigheid…

 6. Frans Guillot says :

  Beste Marita, bestaat de mogelijkheid om tijdens de presentatie het boek te kopen en te laten signeren?

  Met vr. groet, Frans Guillot, Schaijk

 7. Jack Horneman says :

  Lieve Marita, wat een origineel idee om het boek onder de aandacht te brengen en tegelijkertijd een inkijkje in de manier waarop je te werk bent gegaan. Een deel hebben wij in de afgelopen cursus mogen meebeleven. Ik ben benieuwd of er bekend is naar welke 19e eeuwse componist zijn voorkeur uitging. Over zijn concertbezoek is weinig bekend neem ik aan? Nogmaals van harte met je meesterwerk en tot ziens, Jack

  >

 8. Henriette van Lennep says :

  Van harte gefeliciteerd met de voltooiing van wat ongetwijfeld een zeer lezenswaardig boek zal zijn. Ik kan nauwelijks tot 18 januari. Hoop je dan te zien en te spreken.

 9. J.A. VELDKAMP says :

  Gefeliciteerd Marita! Ben benieuwd naar het “echte” boek, na zeer genoten te hebben van het schrijfproces in de afgelopen maanden. We komen op 27 januari naar de lezingen luisteren. Is het boek daar ook te koop?

 10. Myriam Gommers says :

  ‘ Welk een prachtige brief aan meneer van Lennep! ‘ We hopen te kunnen komen 27 januari, zo niet bestel ik uiteraard het boek! Hartelijk gefeliciteerd.

 11. Annejet de Bruijn Kops-van Lennep says :

  Van harte gefeliciteerd Marita, Wat heerlijk voor je om nu je geesteskind echt in handen te hebben! Genoot vanmorgen van je brief aan Jacob en verheug me enorm op het boek.

 12. Aaltje says :

  Ik ben werkelijk erg benieuwd!! Succes!

 13. Ruud Poortier says :

  Dag Marita, Alvast gefeliciteerd met je boek, ik ben 18 en 27 graag aanwezig. Ik behoor niet tot de 1035 blogvolgers, maar heb je work-in-progress wel regelmatig gelezen. Mooie (voorlopige) afsluiting met de biecht aan de oude Jacob, Je bent weer de dialoog met het verleden aangegaan en zult het ongetwijfeld tot ons laten spreken. Ik zie ernaar uit!
  ‘.

 14. Bart de Waard says :

  Het is een mooi boek geworden!

  Ook uiterlijk, met harde kaft, stofomslag, kapitaalbandje en een leeslint!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: