Overweldigende ontvangst

Donderdag was de officiële aanbieding van de biografie. Ondanks de storm waren er toch zo’n kleine 200 mensen aanwezig bij de presentatie en de opening van de tentoonstelling in het Stadsarchief. Ik ben niet in staat u te vertellen hoe bijzonder deze bijeenkomst was. Bijna de helft van de bezoekers kwam uit de Van Lennep-familie, niet allemaal uit de rechte mannelijke lijn, maar toch, het Van Lennep-DNA zinderde door de zaal. Na toespraken door de directeur van het Stadsarchief en de directeur van het Prins Bernhard Cultuurfonds las ik een brief van mij aan Jacob van Lennep voor. Een deel daarvan heeft u al kunnen lezen in het vorige blog. Daarna hoorden we twee liederen van W. Brachthuizer op tekst van Jacob van Lennep, magnifiek gezongen door bariton Job Hubatka, een nazaat van Jacob van Lennep, en begeleid door Joan Berkhemer. (Mocht iemand een opname hebben gemaakt: zet hem op You tube). Aanstaande zaterdag worden de liederen opnieuw gezongen.

IMG_5509

Het eerste exemplaar van de biografie reikte ik uit aan Geert Mak. Louis van Lennep, voorzitter van de Stichting Van Lennep, en Henrick van Lennep, samensteller van de genealogie Van Lennep, kregen het tweede en derde exemplaar. Geert Mak hield vervolgens een joyeuze toespraak waarin hij onder andere refereerde aan de voetreis uit 1823 die hij in 2000 naliep, deels met mij.

HilkeKrohn18jan

Geert Mak aan het woord, tekening door stadstekenaar Hilke Krohn

De tentoonstelling is magnifiek vormgegeven en geeft in kort bestek een mooi overzicht van Van Lenneps vele werkzaamheden. Centraal in de hal staat zijn schrijfcassette en vanuit dit relikwie van zijn voornaamste werkzaamheid glijdt het oog vanzelf naar het schitterend uitgelichte portret door J. Kruseman.

Bij de uitgever, die huist in een prachtig breed pand met maar liefst vijf ramen die uitkijken op de Keizersgracht, was na de bijeenkomst een diner aan een grote tafel, gedekt met linnen, kaarsen, bloemen. Degenen die het boek mee hadden helpen realiseren waren uitgenodigd.

IMG_4223

Diner bij de uitgever

Radio- en televisieprogramma’s toonden meer en sneller belangstelling dan ik had durven hopen: VPRO-boeken, De taalstaat, Met het oog op morgen, Opium (komt nog). Interviews met Folia Civitatis.nl, De Volkskrant, Neerlandistiek.nl, Vaktaal, Het Parool. De verrassing was dat er meteen deze week al recensies waren: een om gloeiend trots op te zijn in NRC (Atte Jongstra, vijf ballen), een heel goed doordachte in Het Nieuwsblad van het Noorden. In Trouw werd de biografie wel het boek van de week genoemd, maar in de recensie van Jaap Goedegebuure rakelde hij de kwestie Multatuli weer eens op de oude manier op en hij gaf een pertinent onjuiste voorstelling van mijn omgang met Van Lenneps antisemitisme. Maar verder kan ik alleen maar ongelooflijk blij zijn met de waardering voor mijn vierjarige intensieve studie.

Aanstaande zaterdag 5 uur in de Lutherse Kerk, hoek Spui Singel, Amsterdam: een herhaling, met opnieuw liederen, met verschillende toespraken en… een interview met Jacob van Lennep zelf. Wel aanmelden! UITNODIGING27januari

 Neerlandistiek

De Volkskrant

Dagblad van het Noorden

Het Parool

NRC

recensieNRC

Folia Civitatis

Trouw

Vrij Nederland

Advertenties

About maritamathijsen

Als emeritus hoogleraar ben ik verbonden aan de Universiteit van Amsterdam. Zie voor mijn publicaties op de website van de universiteit. Colleges geef ik nog in het buitenland en voor de HOVO (VU) en de Illustere School (UvA). Januari 2018 verscheen mijn biografie van Jacob van Lennep. Hij werd zeer goed ontvangen en genomineerd voor de Biografieprijs en de Geschiedenisprijs.

8 responses to “Overweldigende ontvangst”

 1. joberndorff says :

  Geachte mevrouw, ik heb al je blogs gelezen en met grote bewondering deze wording van de biografie gevolgd. Proficiat (zoals we in Limburg zeggen)!

 2. Wolthekker, Dirk says :

  Marita, gefeliciteerd met deze terechte geweldige ontvangst!!!

  In je blog heb je een verkeerde link naar Folia gezet. Het moet zijn:

  https://www.folia.nl/actueel/118285/hoe-jacob-van-lennep-geen-hoogleraar-bij-het-athenaeum-illustre-werd

  Tot zaterdag in de Aula!

  Hartelijks, Dirk

 3. Godelieve van Gemen-Bruijnen says :

  Lieve Marita. Helaas lag ik in de lappenmand en de drie katten maakten er een kattenmand van. Ik verheug me op je boek en over de blijdschap, het succes, enz. Het was een mooi artikel over jou in Sir Edmund. Liefs en Goeds, Godelieve. Met een p.s. Rond 1986 schreef een vriendin van mij, Lies Smits, (de zus van Tatja), twee jeugdboeken. Tatja Smits was de eerste vrouw van Hugo Brandt Corsius. Zij hadden drie kinderen samen.. Tatja overleed. Haar zus Lies woonde op de Jacob van Lennepkade; haar shrijverspseudonym was: Liesbeth van Lennep.

 4. Ernst Lugten says :

  Marita, ik heb je boek meteen gekocht. Ben ‘m aan ’t lezen: heel mooi; goed geschreven. Dank!, dank! voor je geweldige prestatie en het vele voorwerk.
  Hartelijke groet, Ernst Lugten

 5. Nick ter Wal says :

  Van harte gefeliciteerd!
  Ik blijf het blog lezen.

 6. Thijs Waaifoort says :

  Ik heb de biografie al gekocht, wilde niet wachten tot de lezing a.s. zaterdag, en er meteen in gaan lezen. Wat een rijke inhoud, wat een meeslepend taalgebruik! Ik heb, heel brutaal en ondankbaar, toch twee vragen. Wordt er nog iets gedaan met de brieven van Willem en Aart Veder, en nog veel brutaler, komt er nog eens een brievenbundel van Jacob van Lennep?

  • maritamathijsen says :

   Van de brieven Aart en Willem Veder aan/van Van Lennep zijn lang geleden door studenten incomplete edities gemaakt, met enige moeite te raadplegen via afdeling Nederlands van de Universiteit van Amsterdam. Brieven van Van Lennep: het zou geweldig zijn, maar ik vrees dat er geen uitgever voor te vinden is. Op het web wellicht – met de hulp van vrijwilligers. Maar ik wil eerst nog wat andere boeken schrijven.

 7. Marius Engelsman says :

  Beste Marita,

  Kan niet wachten tot morgenavond.
  Is de Dik die jou gaat interviewen, mijn oud-medestudent Dik, met wie ik indertijd exemplaren van de Vaderlandsche Letteroefeningen bibliografisch heb beschreven?

  Marius Engelsman

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: