Wandelen door het Amsterdam van Jacob van Lennep

In het julinummer van Ons Amsterdam staat een wandeling door het Amsterdam van Jacob van Lennep, die begint bij de Westerkerk, en dan zo langs geboortehuis, woonhuis, huizen van vader en opa’s, school, en uitgaansgelegenheden loopt. Hij eindigt bij Museum Van Loon, waar een huis te bezichtigen valt zoals dat in de kringen van Van Lennep in de negentiende eeuw ingericht was.

plattegrondwandelingdeel

wandelingOnsAmsterdam

Donateurs van het Prins Bernhard Cultuurfonds kunnen deze wandeling onder begeleiding van voordrachtskunstenaar Simon Mulder lopen op 22 juli en 16 september. Zie: https://www.cultuurfonds.nl/nieuwsbericht/stadswandeling-voor-donateurs.

Advertenties

About maritamathijsen

Als emeritus hoogleraar ben ik verbonden aan de Universiteit van Amsterdam. Zie voor mijn publicaties op de website van de universiteit. Colleges geef ik nog in het buitenland en voor de HOVO (VU) en de Illustere School (UvA). Januari 2018 verscheen mijn biografie van Jacob van Lennep. Hij werd zeer goed ontvangen en genomineerd voor de Biografieprijs en de Geschiedenisprijs.

4 responses to “Wandelen door het Amsterdam van Jacob van Lennep”

 1. René Corten says :

  Genoten van je biografie van Jacob van Lennep! Feest om te lezen ook al door jouw actuele neventekstjes. Wij hebben ons aangemeld voor de 22ste en verheugen ons op de wandeling!

 2. Hermine Dekkers says :

  Ga die wandeling beslist maken!

 3. Wieke Meijer says :

  Dank je wel voor de tip Marita! Ik ga ‘ Ons Amsterdam’ erop nalezen. Want zouden er in de rondleiding ook gevelstenen opgenomen zijn? In ons buurtblaadje ‘Jordaan & Gouden Reaal’ las ik nl. het volgende:

  Midden boven de onderpui van het monumentale dubbele pakhuis op de Korte Prinsengacht,14-16, gedateerd 1656, bevindt zich de prachtige gevelsteen DE GOUWE WAGEN.
  Jacob van Lennep en Jan ter Gouw beschreven deze gevelsteen in 1868 in hun boek ‘De Gevelteekens’ als volgt: “Zeer bijzonder is de Gouwe Wagen op de Korte Prinsengracht; wellicht stelt de vrouw die erin zit koningin Semiramis voor, zoals ze weleer in het Oude Doolhof te zien was”
  In een later hoofdstuk: “Doch wat is er, sedert onze tekenaar zijn werk verrichte(sic) gebeurt (sic, dwz in het krantje, of J.v. L. het zo opgeschreven heeft weet ik niet)? De steen is nieuw geschilderd en de verfkwast heeft een wonder gedaan.Koningin Semiramis is herschapen in een heer, niemand kan haar in de vermomming meer herkennen, wel de wagen waarin de Haarlemmerdijker uit de vorige eeuw thans een vrij dwaas figuur slaat. Wij mogen ons nu temeer verheugen de afbeelding te hebben gegeven en daardoor de oorspronkelijke vorm bewaard te hebben.”

  Bij jou bekend Marita, de tekst of de steen? Het boek ‘De Gevelteekens’ vast wel.
  Bij een restauratie van de steen in 1993 bleek koningin Semiramis trouwens echt een voornaam geklede heer met een baard te zijn.

 4. maritamathijsen says :

  Beste Wieke, er komen gevelstenen in de wandeling voor – maar niet deze. In het tweedelige boek De uithangteekens [dit is de juiste titel] staan honderden Amsterdamse gevelstenen. De spelfouten komen overigens voor rekening van het buurtkrantje. De afbeelding met de vrouw in de wagen staat op p. 262 van het tweede deel. Te vinden op Google Books.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: