Vandaag 150 jaar geleden, om 19.00 uur

Voor mijn venster in Amsterdam heb ik vanochtend een klein altaartje gebouwd.25augustus2018

In de stromende regen herdachten vanmiddag zo’n veertig sympathisanten in Oosterbeek Jacob van Lennep.

25augustusgrafLennep3Op de terugweg vanuit Oosterbeek tekende zich rond zijn sterfuur een dubbele regenboog tegen de hemel af, de helderste reikte aan beide zijden tot aan de grond. Ik vat het als een teken op dat Jacob van Lennep instemde met de sfeervolle herdenking – vanwege de regen kregen we onderdak bij Jan Hofstede, waar Dick Welsink van het Literatuurmuseum, Louis van Lennep (voorzitter Stichting van Lennep) en ik spraken. Job Hubatka zong twee liederen op teksten van Van Lennep.

In 1868 werd Jacob van Lenneps ziekte en dood heel intensief gevolgd in alle kranten. Het begon eind juli slecht met hem te gaan.  Hieronder een selectie van respectievelijk 28 juli, 30 juli, 18 augustus, 22 augustus en, tenslotte, 27 augustus.

krantenberichtenziekteVL1868

 

Advertenties

About maritamathijsen

Als emeritus hoogleraar ben ik verbonden aan de Universiteit van Amsterdam. Zie voor mijn publicaties op de website van de universiteit. Colleges geef ik nog in het buitenland en voor de HOVO (VU) en de Illustere School (UvA). Januari 2018 verscheen mijn biografie van Jacob van Lennep. Hij werd zeer goed ontvangen en genomineerd voor de Biografieprijs en de Geschiedenisprijs.

2 responses to “Vandaag 150 jaar geleden, om 19.00 uur”

  1. Peter Altena says :

    Was een mooie bijeenkomst, in Oosterbeek. Regen verdreef de sprekers naar een ruimte die het ook voor de luisteraars gemakkelijk maakte. Schitterende lezing, Marita; precieze kanttekeningen, Dick, muzikale en geestige bijdrage van nazaten. De op het graf geplaatste bloemen weenden met de regen mee. Lebemann Van Lennep pleegde geen zelfmoord, maar genoot het leven ten volle.

  2. Gertjan van der Tweel says :

    Graag was ik één van de aanwezigen bij deze gelegenheid, die zeer aansprekend was, zoals ik vandaag hoorde op 26 augustus bij de Kneppelhoutwandeling te Oosterbeek. Helaas heb ik de herdenking moeten missen.
    Buitengewoon genoten van je voordracht, staande bij het graf van Van Lennep, over de poëtische uitwisseling over de Oosterbeekse dreven tussen de heren Ter Gouw en Van Lennep

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: