Toekenning Sarton medaille

De Universiteit van Gent heeft de Sarton Medaille 2019-2020 van de Faculteit Letteren en Wijsbegeerte toegekend aan prof. dr. Marita Mathijsen van de Universiteit van Amsterdam. Zij krijgt de medaille uitgereikt op grond van haar verdiensten voor de literatuurgeschiedschrijving en voor de theorie en praktijk van het editeren van historische teksten. Zij geldt als een expert op het gebied van de Nederlandse literatuur in de negentiende eeuw. Haar boek Naar de letter is nog steeds een standaardwerk op het gebied van editiewetenschappelijk onderzoek.

De medaille wordt uitgereikt op 23 april 2020 in Gent. Marita Mathijsen geeft dan een lezing onder de titel: Wetenschap voor iedereen! Popularisering en democratisering van wetenschap, kunst en cultuur in de negentiende eeuw.

George Sarton (1884-1956) was een Belgisch-Amerikaanse wetenschapshistoricus. Hij studeerde filosofie en wiskunde aan de Universiteit van Gent. In 1912 richtte hij het tijdschrift Isis op dat nog steeds internationaal leidend is op het gebied van de wetenschapsgeschiedenis. De Harvard Universiteit benoemde hem tot hoogleraar. George Sarton leverde een belangrijke bijdrage aan de verzelfstandiging van de wetenschapsgeschiedenis als aparte vakdiscipline. Zowel de History of Science Society als de Universiteit van Gent stelden wetenschapsprijzen in die naar hem vernoemd zijn.

Over maritamathijsen

Als emeritus hoogleraar ben ik verbonden aan de Universiteit van Amsterdam. Zie voor mijn publicaties op de website van de universiteit. Colleges geef ik nog in het buitenland en voor de HOVO (VU) en de Illustere School (UvA). Januari 2018 verscheen mijn biografie van Jacob van Lennep. Hij werd zeer goed ontvangen en genomineerd voor de Biografieprijs en de Geschiedenisprijs.

7 Reacties op “Toekenning Sarton medaille”

 1. Jan Bank zegt :

  Hartelijk gefeliciteerd met de Gentse onderscheiding. Zeer verdiend!

 2. Plien van Albada zegt :

  Wat een geweldig bericht, Marita! Vanuit Frankfurt van harte gefeliciteerd! We spreken elkaar gauw, met hartelijke groet, Plien

  Verstuurd vanaf mijn iPhone

 3. Myriam Gommers zegt :

  Hartelijk gefeliciteerd met deze schitterende onderscheiding!

 4. Jack Horneman zegt :

  Van harte gefeliciteerd Marita. Hierdoor besef je dat je ambitie en je werk een goede keuze was toen je er mee begon. Op naar Gent vier dagen nadat Hub 78 zou zijn geworden…. Lieve groet, Jack P.S. leuk boekje samen met Alma.

  Verstuurd vanaf mijn iPhone

  >

 5. Louis Ph. Mathijsen zegt :

  Van Harte PROFICIAT!
  Voor zo’n prestatie reeks is dit terecht!
  Ga er van genieten!

  Amuseer me met de briefwisseling tussen jou en Alma.
  Met beste groet,

  Louis.

 6. Jo Egging zegt :

  Hartelijk gefeliciteerd. Een mooie waardering voor het weer op de kaart zetten van de lange tijd zo ondergewaardeerde negentiende eeuw.

 7. Anja van Kooten Niekerk zegt :

  Zeer verdiend en van harte gefeliciteerd!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: