Buijnsters en Mathijsen over Betje en Aagje

Vandaag, 30 juli 2022, staat er in de NRC een interview met Piet Buijnsters en mij over Betje Wolff en Aagje Deken. Buijnsters’ biografie van de dames verscheen in 1984 en is allang niet meer te krijgen. Die van mij zal niet voor 2024 verschijnen. Meer dan Piet wil ik de nadruk leggen op de positie van Betje als vrouw. Ik noem het een ‘emobiografie’. Wat we in NRC niet aangesneden hebben zijn de grote vragen: waarom doe je het eigenlijk? Wat wil je bereiken door jaren van je leven te wijden aan een dode schrijver? Zegt zo’n biografie niet meer over de biograaf dan over de gebiografeerde? Ik denk dat het allemaal gevechten zijn tegen het vergeten, tegen het onwaardige van de dood. Onwaardig omdat elk mens uniek is en verdient in de aandacht te blijven. Een biografie van Betje is dan tegelijk een biografie van al die vergeten vrouwen uit de achttiende eeuw. Enfin: dat interview komt nog wel eens. Klik nu maar hieronder op de internetversie (die wat uitgebreider is dan die in de krant) waarin Piet en ik elkaar vinden in bewondering.

‘Piet, wist jij dat het hondje van Betje Wolff is overreden?’ – NRC

Over maritamathijsen

Als emeritus hoogleraar ben ik verbonden aan de Universiteit van Amsterdam. Zie voor mijn publicaties op de website van de universiteit. Colleges geef ik nog in het buitenland, gastcolleges voor mijn eigen Universiteit en voor de Illustere School (HOVO UvA). Januari 2018 verscheen mijn biografie van Jacob van Lennep. Hij werd zeer goed ontvangen en genomineerd voor de Biografieprijs en de Geschiedenisprijs. In 2021 kwam uit: L. De lezer van de 19de eeuw. Ook dat is heel goed ontvangen. Nu werk ik aan een biografie van Betje Wolff.

8 Reacties op “Buijnsters en Mathijsen over Betje en Aagje”

 1. rederijkerij zegt :

  Jammer dat alleen NRC-lezers hiervan kennis kunnen nemen, want een abonnement op de NRC is vereist.

 2. gerardmathijsen zegt :

  Lieve Marita, wat een onderneming! Ik wens je nog veel interessante ontdekkingen toe. Boeiend ook dat je graaft naar je eigen motivatie! Dat moesten wij mensen meer doen: aandacht voor wat ons beweegt, en waarvan wij gelukkig hopen te worden. Ignatius van Loyola heeft daarin school gemaakt (feestdag 31 juli). Hartelijke groet, ook aan Alma en Floris, br. GerardM osb

  Verstuurd vanaf mijn iPhone

  >

 3. Maaike Dirkx zegt :

  Geweldig dubbelinterview, veel dank – zat anders achter betaalmuur. Echt dus hè, 2024 staat in de agenda. Emografie, de term belooft en jij kunt dat waarmaken als geen ander.

 4. pollie46 zegt :

  Heel leuk, Marita. Mooie foto’s ook. Heb de krant ook in het echt gehaald. Met Jan ging vandaag weer beter. Servaes is er nu weer. Gelukkig. Groetjes.

 5. a.veltman-vandenbos@planet.nl zegt :

  Goedemorgen Marita,

  Gisteren jullie interview gelezen. Wat een herkenning! Prachtig. Mag ik er melding van maken in de nieuwe Moensiana? Ik kijk uit naar je nieuwe boek over Betje Wolff.

  Gefeliciteerd met dit mooie interview.

  Ans J. Veltman-van den Bos

 6. Emmy zegt :

  Leuk interview!

  Verstuurd vanaf mijn iPhone

  >

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: