About

Marita Mathijsen is emeritus hoogleraar Moderne Nederlandse Letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Zij is gespecialiseerd in de negentiende-eeuwse cultuur. Over de mentaliteit van de negentiende eeuw schreef ze De gemaskerde eeuw. In 2013 verscheen Historiezucht, een geschiedenis van de geschiedenis. Voor haar werkzaamheden ontving zij de Prins Bernhard Fonds Prijs voor de Geesteswetenschappen. Haar boek met interviews met negentiende-eeuwse schrijvers, De geest van de dichter werd bekroond met de Multatuliprijs. Ze schrijft geregeld bijdragen voor NRC. Zie voor haar academische werkzaamheden haar persoonlijke website bij de Universiteit van Amsterdam.

9 Reacties op “About”

  1. Nicolaas Klei zegt :

    Geachte mevrouw Mathijsen,
    Een luie vraag: is er een nieuwsbrief, of moet ik er zelf aan denken regelmatig uw blog te bekijken?
    Met veel bewondering voor uw werk & vriendelijke groet,
    Nicolaas Klei

  2. Sophie vdA zegt :

    Geachte mevrouw Mathijsen,

    Ik heb u genomineerd voor de Liebster Award op mijn blog. (http://www.sophievandenakker.com/blog)
    Neem een kijkje en veel plezier!

    Greetings by Sophie

  3. Jerome Blanes zegt :

    Beste Marita, Ik ben bezig met onderzoek en een publicatie over het fenomeen Bekkesnijden. Zit al in de eindfase hiervan, zogezegd. Van Lennep is uiteraard van groot belang. Misschien kunnen we eens voor een koffie afspreken? Meer over het project is te vinden op mijn website: http://www.jeromeblanes.blogspot.com en http://www.bekkesnijders.blogspot.com

    Met vriendelijke groet,
    Jerome Blanes

  4. Els Mayenburg zegt :

    Beste Marita,
    Las het artikel in de Volkskrant waarin je vertelde dat het boek Klaasje Zevenster van Jacob van Lennep niet meer te krijgen is. Misschien is het u al bekend maar ik wil dit toch nog even kwijt. Dit boek (en denk ik ook andere boeken) zijn digitaal te vinden bij de Digitale Bibliotheek van de Nederlandse Letteren: http://www.dbnl.org/titels/titel.php?id=lenn006klaa01
    Met vriendelijke groet,
    Els Mayenburg

  5. M.H.Bosch zegt :

    In mijn bezit is het boek Romantische verhalen uit 1865 van J.van Lennep. Heeft het enige waarde? mariusbosch4@gmail.com

  6. Lub Post zegt :

    Dag Marita Mathijsen,
    Ik las in de noten van uw boek dat u ook beschikt over een digitaal afschrift van het dagboek van Dirk van Hogendorp. Kunt u mij zeggen of hij ook heeft geschreven over het bezoek aan Urk?
    Ik ben namelijk bezig met een essay over de armenzorg in die tijd op Urk.
    Alvast bedankt.
    Lubpost@gmail.com

  7. Coen van Loon zegt :

    Dag Marita,
    In de week dat het onderzoek ‘De slavernij van oost en west uitkomt’ en het boek over Johannes van den Bosch ‘ De Kolonieman. Volksverheffer in naam van de koning’, neem ik het boek over kasteel Groeneveld uit 2012 ter hand. Eigenlijk kan dat boek dus niet meer. Alleen al de eerste alinea van de inleiding stuit mij tegen de borst. Bijvoorbeeld een zin als “Destijds was er nog volop ledig land beschikbaar en ze werden evenmin gehinderd door geldgebrek en de hoge prijs van arbeid”.
    Toentertijd kon je dus een compleet boek schrijven zonder er eenmaal de slavernij te noemen die deze uitbundige rijkdom mogelijk maakte.
    Eerste helft van de negentiende eeuw was ook de tijd van de opstand van Dipo Negoro bijvoorbeeld tegen de Nederlandse overheersing in Indië. Nauwelijks iemand heeft er ooit van gehoord.
    Ik gun mij geen tijd om jouw boeken te lezen maar ik kom je tegen in je bijdragen aan de Facebook pagina erfgoed nog iets.
    En het boeit mij als katholiek diaken ook vanwege het jaar 1853 en de heilig verklaring van de martelaren van Gorcum in de slipstream daarvan; de strijd van Garibaldi tegen de paus, de zouaven, etc..
    Ik weet niet of jij je in de slavernij hebt verdiept maar ben daar eigenlijk wel benieuwd naar. De manier waarop de overheid stopte met de slavernij verdient geen schoonheidsprijs. Niet voor niets liep Halsema op 1 juni met de button 1873…..
    Een zeer hartelijke groet
    en dank voor het vuur en de passie waarmee je jouw negentiende eeuw voor het voetlicht brengt. We hebben dat bewustzijn nodig!!

    Coen van Loon
    cej.vanloon@kpnmail.nl

Plaats een reactie