Welkom

Image

 

Welkom op het blog van Marita Mathijsen.
Doordat ik dagelijks werk aan de biografie van Jacob van Lennep, kom ik heel veel nieuwe dingen uit de negentiende eeuw tegen: schandalen, verdachtmakingen, ontroerende verhalen, waarschuwingen, recepten, ziekteverschijnselen en natuurlijk prachtige zinnen. Daarvan wil ik in dit blog verslag doen.

Advertisements

Tags: , ,

About maritamathijsen

Als emeritus hoogleraar ben ik verbonden aan de Universiteit van Amsterdam. Zie voor mijn publicaties op de website van de universiteit. In 2016 hoop ik de biografie van Jacob van Lennep te voltooien, zodat hij het jaar daarna kan verschijnen.

19 responses to “Welkom”

 1. philip breuker says :

  Verderop in ’Des zangers min’ wordt een loopje genomen met Goethes ’Kennst du das Land, wo die Zitronen blühen’ door in plaats van Italiaanse Friese geneugten te prijzen, zoals de klei-aardappel, de bloeiende veeteelt en een huisje met een Friese schone. Dat laatste is tot nu toe niet onderkend als een variant op Goethe. Voor Goethes ’Kennst du das Haus? auf Saülen ruht sein Dach’ staat hier: ’Kent gij het huisje? zingt hij weer/ Op palen rust zijn dak’. Friese schonen, zo vervolgt Paaltjens, ’bieden [er] u/ Een smakelijk gebak’. Dat huisje is een Amsterdamse wafelkraam (afb.). Verlucht met gravures zijn meisje en kraam geestig beschreven door Jacob van Lennep in het boek De Nederlanden uit 1841. Het ’glaasje pons’ dat ze in het gedicht aanbiedt is een variant op het ’glaasjen anijs’ dat het Friese wafelmeisje aanbiedt aan ’een naaistertje, dat met een kantoorknecht in een der vertrekjens een tweede dozijn wafels zit te orberen’.

  Veel succes! Philip Breuker

  • Klaas de Groot says :

   Ik blijf graag op de hoogte van de voortgang van de biografie van Jacob van Lennep. Ook namens het boekwinkeltje (op internet) Manpad.

 2. Dick says :

  Mooie vondst!

 3. Mieke kiebert-Melief says :

  Wat leuk Marita!

  Ik heb me geabonneerd en kijk uit naar je feeds.!
  Ik ben nu bijna klaar met de Chinese biografie van mijn tante Anneke en heb ook contact met een uitgever via het Huizinga Instituut voor ego-documenten.. Mijn bronnen worden daar geroemd. Ik kom er ook kostelijke zaken en mooie zinnen in tegen. Ik heb contact met Rudolf Dekker, die jou ook kent. Ik ben benieuwd hoe het verder gaat aflopen. Ik ben vorige maand 70 geworden en heb dat gevierd met alleen mijn eigen broers en zussen met een lunch in de Vip lounge van kasteel Engelenburg te Brummen. Ontroerende bijdragen van elk van mijn broers en zussen. Anna zong, begeleid door Maartje. We moeten echt weer eens bijpraten. Ik ga nu een maand naar Frankrijk/ Italië. Eind augustus is de tekst af, maar dan begint het laatste ordenen en bijschaven.

  heel veel succes met je biografie!

  veel liefs en hartelijks

  Mieke

 4. Camiel Hamans says :

  Wat goed! Ik ben nieuwsgierig naar wat je allemaal vindt.

 5. Plien van Albada says :

  Wat goed, Marita! Ik ben heel benieuwd, zie uit naar het boek en ga je blog graag volgen. Veel succes! Plien van Albada

 6. van Lennep says :

  Mooi portret van de schelm! Succes met de rest.

  Gerard van Lennep

 7. Louis van Lennep says :

  Mooie blog Marita die ik met plezier zal volgen.
  Ik heb in mijn bezit een zogenaamde rozet die volgens de bijbehorende tekst van het familielid dat mij die heeft bezorgd behoorde bij de onderscheiding Commandeur in de Orde van de Nederlandse Leeuw die op het portret staat afgebeeld.
  Ik zie uit naar verdere bevindingen over JvL
  Louis van Lennep

 8. Myriam Gommers says :

  Uiterst boeiend om deze blog te kunnen volgen en wel zodanig, dat ik me even in Willem IIII ben gaan verdiepen. Verheug me op de volgende aflevering

  Myriam Gommers – Simonis

 9. Myriam Gommers says :

  Uiterst boeiend om deze blog te kunnen volgen.
  Verheug me op de volgende aflevering.

  Myriam Gommers

 10. Bastiaan says :

  Geweldig, zoals u de zijpaden van de Biografie van Jacob van Lennep toelicht en ontdekt. Lees het met veel interesse. Fijn dat u dit met anderen deelt.

 11. ans meijlink says :

  Heb meegewerkt aan het boek van Lydia Hagoort over Sarphaty, ook hier wordt Jacob verschillende keren genoemd.

 12. ans meijlink says :

  heb jaren terug op een rommelmarkt in Steenwijk het boek van jou gekocht: schandaal in Leiden, Amsterdamse smaldelen 8

  • maritamathijsen says :

   Het verhaal dat hierin staat over de geboorte van een onecht kind van Gerrit van de Linde (De Schoolmeester) heeft wel wat overeenkomsten met het verhaal van Betje Tulle als onecht kind van Jacob van Lennep.

   • ans meijlink says :

    waar heeft zij gewoond tussen haar geboorte en huwelijk in 1856?

    In het bevolkingsregister van 1851 Amsterdam staat zij niet genoemd bij Geertui Tulle

 13. maritamathijsen says :

  Ik weet het niet. In Den Haag heeft ze rond 1853 het huishouden bestierd voor haar vader, als die in Den Haag moest zijn voor de Tweede Kamer.

 14. Jaap Vervloet says :

  Ik ben eens in de familie Tulle gedoken en het volgende gevonden in de verschillende archieven, aangevuld met wat er al bekend was.

  Arendt Tulle, trouwt met Jannetje Mulder. Kind:

  Geertruy Tulle, gedoopt Amsterdam 10 januari 1788, gestorven Amsterdam 3 maart (aangifte 5 maart) 1855, oud 67 jaar. Trouwt Amsterdam 30 maart 1836 (oud 48 jaar) met Hendrik Ottjens, geboren te Amsterdam.

  Op 22 januari 1822 wordt door 2 mannen, in opdracht van de vroedvrouw, aangifte gedaan van de geboorte van Geertruyda Elisabeth Tulle, geboren 22 januari 1822, natuurlijke dochter van Geertruy Tulle.

  Deze Geertruyda Elisabeth Tulle wordt bij notariële akte voor notaris Johannes Willem van den Bergh op 21 mei 1855 erkend door Jacob van Lennep als zijn dochter.

  Ik ben van mening dat de moeder van Betje een adelijke dame zou zijn een verzinsel van de familie is want nergens wordt zoiets vermeld, behalve bij de familie. Geertruy Tulle zou best de werkelijke moeder kunnen zijn, ondanks het leeftijdsverschil van 14 jaar.

  Jaap Vervloet

  • maritamathijsen says :

   Dank voor uw meedenken en zoeken.
   Dat de min niet de werkelijke moeder is ontleen ik aan brieven gewisseld tussen Jacob van Lennep en een verre nicht van hem, Zenobie van Lennep. Deze Zenobie schrijft in 1889 aan de schrijver/tekenaar Alexander Ver Huell uitvoerig over de natuurlijke dochter. Jacob vraagt in 1866 aan Zenobie in een brief of zij zijn natuurlijke dochter onder haar bescherming wil nemen. Zij is dan net na een mislukt huwelijk teruggekeerd uit Indië. In 1889 schrijft Zenobie dat Betje Tulle door de familie van haar moeder onder de naam van haar min is aangegeven. Ik citeer verder: “De beklagenswaardige vrouw [Geertruyda Elisabeth Tulle dus] heeft nooit geweten wie hare moeder was. J. van Lennep heeft nimmer de naam dier dame willen noemen. […] Ik heb wel eens een naam hooren fluisteren, doch daar J. van Lennep zelf dien nooit heeft uitgesproken, zelfs niet tegen het kind zijner liefde, dat smeekte haar moeders naam te weten, hecht ik niet aan een opgeworpen naam, en eerbiedig ik geheel van Lenneps streng stilzwijgen op dat punt. Alleen twee dingen weet ik met zekerheid, namelijk: 1e dat het eene aanzienlijke vrouw was, en eenige jaren ouder dan J. van Lennep.” Zij schrijft ook dat er twee personen het geheim kenden, namelijk freule van Heekeren, hofdame van de vrouw van Willem I, en mevrouw Saltet-Jorissen in Amsterdam.

 15. Marius Engelsman says :

  Beste Marita,

  Nu het Manpad bij de EO op Nederland 2.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: